ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ενημέρωση από το Ξενοδοχείο μας και τα event μας

Παραδοσιακοί Οικισμοί Πιερία - Δίας Hotel & Spa

Παραδοσιακοί Οικισμοί

11Φεβ

Οι παραδοσιακοί οικισμοί, που απλώνονται στον Ολυμπο και τα Πιέρια, είναι εύκολα προσπελάσιμοι και απέχουν λίγα χιλιόμετρα από την Κατερίνη και τις ακτές. Διαθέτουν εξαιρετική κουζίνα και άνετα καταλύματα. Επιβραβεύουν τον επισκέπτη με το εξαιρετικό φυσικό τοπίο. Περιβάλλονται από εντυπωσιακά δάση, χαρακτηρίζονται από ενδιαφέρουσα μακεδονική αρχιτεκτονική, στην οποία επικρατεί η πέτρα, και διαφυλλάσουν όψεις της παραδοσιακής ζωής.

Παραδοσιακός οικισμός Παλαιών Πόρων:
Σε υψόμετρο 450 μέτρων, με πέτρινα σπίτια του 17ου και 18ου αιώνα, περιβάλλεται από δάσος και παλαιά εκκλησάκια. Γειτνιάζει με τον υδροβιότοπο των Νέων Πόρων και βρίσκεται κοντά στην ακτή.

Παραδοσιακός οικισμός Παλαιού Παντελεήμονα:
Σε υψόμετρο 500 μέτρων, με θέα τη θάλασσα και κοντά στην ακτή, είναι γνωστός για την αρχιτεκτονική του. Διαθέτει ξενώνες, ταβέρνες και προσφέρεται για πεζοπορία.

Παραδοσιακός οικισμός Παλαιάς Σκοτίνας:
Σε υψόμετρο 750 μέτρων με παλαιές εκκλησίες, ευχάριστες διαδρομές στο γραφικό τοπίο και γειτνίαση με την ακτή.

Πέτρα:
Επιβλητικό τοπίο με υπέροχη θέα προς τον Όλυμπο και τα Πιέρια. Σημαντικό μνημείο είναι ο βυζαντινός ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου στην παλιά μονή Πέτρας (11ος αιώνας). Διαθέτει ταβέρνες και προσφέρεται για πεζοπορία.

Παλαιά Βροντού:
Εκεί βρίσκεται η ιστορική εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Παλαιά Λεπτοκαρυά:
Πολύ κοντά στην ακτή και τον αρχαιολογικό τόπο των Λειβήθρων, ανάμεσα σε αιωνόβιο πλατανόδασος, αφετηρία για διαδρομές μέσα στη φύση.

Λιτόχωρο:
Ιστορική κωμόπολη, με σπίτια μακεδονικής αρχιτεκτονικής, στενά καλντερίμια και πολλά ξωκλήσια. Θέρετρο με πλήρη τουριστική υποδομή, μόλις 5 χιλιόμετρα από την ακτή. Αφετηρία πεζοπορίας στη χαράδρα του Ενιπέα και ορειβασίας προς τις κορυφές του Ολύμπου.

Δίον:
Σημαντικό κέντρο ενδιαφέροντος για ξένους και ντόπιους τουρίστες. Κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται τον Αρχαιολογικό Χώρο (Αρχαιολογικό Πάρκο) και το Αρχαιολογικό Μοuσείο για να θαuμάσουν τα ευρήματα της lερής πόλης των Μακεδόνων. Το καλοκαίρι το Αρχαίο Θέατρο του Δίου, ξαναζωντανεύει με τις παραστάσεις και τις συναυλίες που δίνονται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ολύμπου.

Παραδοσιακός οικισμός Σκοτεινών (Μόρνα):
Περιβάλλεται από δάση οξυάς και δρυός. Οι επισκέπτες θα χαρούν τα παλαιά πέτρινα σπίτια, την πεζοπορία, διαδρομές με αυτοκίνητα παντός εδάφους και το περίφημο χοιρινό της περιοχης.

Παλαιό Ελατοχώρι -Ελατοχώρι:
Το Παλαιό Ελατοχώρι προσφέρεται για δραστηριότπτες βουνού. Στο νέο οικισμό υπάρχει οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο.

Κάτω Μηλιά:
Οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφτούν τη λαογραφική συλλογή του πολιτιστικού συλλόγου «Οι Λαζαίοι» καθώς και το Αγίασμα του Αγίου Γεωργίου στη Μεσαία Μηλιά.

Κολινδρός:
Χτισμένος στη θέση μεσαιωνικού κάστρου, με τυπική μακεδονική αρχιτεκτονική, γνωστός ως πατρίδα του Αλέξη Ζορμπά. Παλιότερα ήταν έδρα της επισκοπής Κίτρους. Διαθέτει πολλές παλαιές εκκλησίες. Ακόμη, αξίζει κανείς να επισκεφτεί τοuς γραφικούς οικισμούς Άνω Μηλιά, σε υψόμετρο 1000 μέτρων μέσα στο δάσος, με τα ερείπια του ιστορικού Πύργου των Λαζαίων και την Παλαιά Βρία, με θαuμάσιο δασικό δρόμο και αρχαίο λατομείο. Επίσης, στο όρος Τίταρο, που χωρίζει τον Όλuμπο από τα Πιέρια, ενδιαφέρων είναι ο οικισμός του Αγίοu Δημητρίου. Διαθέτει ταβέρνες που σερβίρουν τοπικά προϊόντα μαγειρευμένα με ντόπιες συνταγές.